Paylaş

Çocukların Zihinsel Yeteneklerini Anlamak

Bireysel yeteneklerin ve zihinsel farklılıkların anlaşılması, özellikle çocukların ve gençlerin eğitimsel süreçleri içerisinde son derece önemlidir. Bu bilgi, onların öğrenme yeteneklerini en iyi şekilde desteklemek ve onlara en uygun eğitim stratejilerini sunmak için gereklidir. Bu bağlamda, WISC-4 Zeka Testi, çocukların ve gençlerin zihinsel yeteneklerini ve bilişsel profillerini belirlemeye yardımcı olmak için oldukça değerli bir araçtır (Wechsler, 2003). Bu yazımızda, son derece popüler ve etkili bir zeka ölçüm aracı olan WISC-4 Zeka Testi’niinceleyeceğiz

WISC-4 (Wechsler Çocuklar İçin Zeka Ölçeği – Dördüncü Versiyon) 6-16 yaş arası çocukların ve gençlerin genel zekasını, bilişsel yeteneklerini ve belirli zihinsel işlevlerini değerlendirmek için kullanılan kapsamlı bir zeka testidir (Wechsler, 2003). Bu test, özellikle öğrenme güçlükleri ve dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) gibi durumların belirlenmesinde ve özel yetenekli çocukların tespitinde oldukça faydalıdır (Flanagan & Kaufman, 2004).

WISC-4 testi, dört ana indeks üzerinden değerlendirme yapar: Sözel Kavrama, Algısal Akıl Yürütme, Çalışma Belleği ve İşlem Hızı (Wechsler, 2003). Her bir indeks, çocuğun belirli bir bilişsel alanındaki performansını ölçmeye yardımcı olan bir dizi alt testi içerir.

Sözel Kavrama indeksi, çocuğun dil yoluyla öğrenme yeteneğini ve kelimeleri ve dil kurallarını anlama ve kullanma becerisini değerlendirir. Her görev, işitsel uyaranı anlama, uzun süreli bellekte sözel olarak kodlanmış bilgiye ulaşma, tepkileri sözel olarak ifade etme yeteneği gerektirir. Sözel bilgi yanı sıra öğrenilmiş, bilgi ve yetenekleri yansıtan kristalize akıl yürütmeyi temsil eder. Lisan ve kültür yeterliliğini, okul başarısını yordar. (Wechsler, 2003). 

Algısal Akıl Yürütme indeksi ise, çocuğun görsel ve uzamsal bilgileri kullanma, problem çözme ve mantıksal akıl yürütme yeteneğini değerlendirir (Wechsler, 2003).

Çalışma Belleği indeksi, çocuğun yeni bilgileri geçici olarak tutma ve bu bilgileri zihinsel olarak manipüle etme yeteneğini inceler (Wechsler, 2003).

İşlem Hızı indeksi, ihinsel işlemleme hızı, harf-motor işlemleme hızını ölçer.Çocuğun basit ya da rutin görsel bilgileri algılama ve işleme hızını ölçer (Wechsler, 2003).

Sonuç olarak, WISC-4 testi, çocukların ve gençlerin zihinsel yeteneklerini değerlendirmek için etkili bir araçtır. Bu test, eğitimcilerin ve psikologların, çocukların güçlü ve zayıf yönlerini belirlemelerine ve onlara en uygun eğitimi ve desteği sağlamalarına yardımcı olur (Flanagan & Kaufman, 2004).

WISC-4 Zeka Testi ne kadar sürer?

Testin süresi testi alan kişinin yapış hızına bağlı olarak 65 dakika ile 130 dakika arasında değişmektedir. Bu süre zarfında, çocuk bir dizi farklı göreve katılır, bu görevler onun Sözel Kavrama, Algısal Akıl Yürütme, Çalışma Belleği ve İşlem Hızı gibi belirli bilişsel yeteneklerini değerlendirmeyi amaçlar.Bazı durumlarda, ek alt testlerin uygulanması gerekebilir ve bu durumda değerlendirme süresi uzayabilir. Değerlendirmenin tamamlanması, çocuğun belirli bir süre boyunca odaklanabilme yeteneğine de bağlıdır, bu nedenle bazen birden fazla oturuma ihtiyaç duyulabilir.Aynı zamanda uygulamaya gelecek olan çocuğun, karnı tok, uykusunu almış ve tuvalet ihtiyacının karşılamış şekilde olması gerekir. 

WISC-IV ve WISC-R Arasındaki Farklar Nelerdir? 

WISC-R, 1970lerdeki normlar kapsamında kabul gören bir zekâ testi olduğu için, günümüzçocukları için yetersiz kalabilmektedir. Günümüzde uygulanan WISC-R testlerinde ,çocuklardan olması gerekenden daha yüksek sonuçlar almaktadır. Bu da veli ve öğretmenlerin çocukları yönlendirmelerini ve çocuklara olan tutumlarını etkilemektedir.WISC-IV ise 2003 yılındaki normları kabul edilerek, kullanılmaya başlanan; geçerlilik ve güvenilirlik çalışmaları 2013 yılında tamamlanan en güncel çocuk ve ergen zekâ ölçeği olma özelliği taşımaktadır.Böylece WISC-IV ölçeği ile değerlendirmek daha sağlıklı ve etik olacaktır.

WISC-IV’ü kimler uygulayabilir? 

WISC-IV Zeka Testi, sadece Türk Psikologlar Derneği tarafından verilen WISC-IV Uygulama Sertifikası’na sahip uzman psikologlar tarafından uygulanabilir. Kurumumuzda WISC-IV uygulaması, Türk Psikologlar Derneği’nde test eğitimini tamamlamış uzman psikologlar tarafından yapılmaktadır. Kurumumuzda, testin uygulamasının ardından çocuğunseviyesine uygun olarak yapılan yönlendirme ve danışmanlık hizmeti de verilmektedir. 

Son olarak da testin tekrar uygulanması gerek görüldüğünde uygulandığı tarihten itibaren üzerinden en az bir yıl geçmesi gerekmektedir. 


Paylaş

Write a comment

İletişime Geç