ÇOCUK-ERGEN TERAPİSİ

Çocuk-Ergen Terapisinde hangi hastalıklar sıklıktadır?

Çocukların ve ergenlerin bir çok farklı açıdan (fiziksel,ruhsal,bilişsel,sosyal vb.) hızlı şekilde gelişim gösterdikleri çocukluk ve ergenlik dönemlerinde yaşanabilecek bir çok psikolojik problem bulunmaktadır.Bu problemlerin yarattığı bir çok psikolojik sorunlar olabilir.Bunlara; dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB),aile içi çatışmalar ,depresyon, kardeş kıskançlığı, içe kapanıklık,utangaçlık,öfke kontrol problemleri,yeme bozuklukları,uyku problemleri,okul uyum problemleri,tırnak yeme ve alt ıslatma-kaka tutma,dürtü kontrol problemleri,akranlarla ilişkilerdeki sorunlar,saç yolma,sınav kaygısı,fobiler,bağlanma sorunları,aşırı kaygı ve korku kaynaklı problemler, sınav kaygısı, dürtü kontrol problemleri,tik bozuklukları, fobiler,çocukluk çağı travmaları (şiddet,kazalar,istismar,hastalıklar,doğal afetler,terör,savaş ve akran zorbalığı vb.) gibi psikolojik sorunlar örnek verilebilir.
Bu psikolojik sorunları çocukların anlamlandırması ve bunların yarattığı psikolojik etkilerle tek başına baş etmeye çalışması zor olmakla beraber bu sorunlar çocuğun hayatında büyük etkiler yaratıp yetişkinlik döneminde dahi ruhsal ve davranışsal problemlere yol açabilir.

Çocuk ergen psikoterapisi nedir?

Çocuk ve ergen psikoterapisinde çocukların ve ergenlerin duygusal,bilişsel,fiziksel,ruhsal ve sosyal alanlardaki gelişimleri takip edilir.Bu dönemlerdeki yaşanan ya da yaşanabilecek problemler belirlenir ve bu problemlerin çözülmesi ve tekrarlamasının engellenmesi için baş etme becerilerinin geliştirilmesi üzerine hem aileye hemde çocuk-ergene yardımcı olarak sağlıklı gelişim korunmaya ve sürdürülmeye çalışılır.

KAÇ YAŞ VE SEANS SIKLIĞI NE KADAR SÜREBİLİR

0-18 yaş arasındaki çocuk ve ergenlerin problemlerini ele alan çocuk-ergen psikoterapisinde,terapi süresi çocuk ya da ergenin yaşadığı problemin türü ve şiddetine bağlı olarak değişmekle birlikte seans sıklıkları ve terapi süresi terapist-danışan ve danışanın ailesinin ortak kararı ile belirlenir.

Çocuk ergen psikoterapisinde kullanılan bazı temel yöntemler ise;

  • Bilişsel Davranışçı Terapi: Bu terapi yönteminde duygular,düşünceler ve davranışlar arasındaki ilişkiye odaklanıp, problemlerin altında yatan düşüncelerin, inançların  yüzeye çıkartılması, gerekli değişiklerin yapılıp işlevselliğin arttırılması üzerinde durulur.Çocuklar ve ergenlerde Bilişşel Davranışçı Terapi uygulamalarında somutlaştırma ve maruz bırakma çalışmaları,gevşeme egzersizleri ve ev ödevleri sıkça yer alır.Problemler çözüldükten sonrasında bireyin tüm yaşantısı boyunca kullanabileceği temel başa çıkma becerileri kazanması bu terapi yönteminin hedeflerindendir.

  • Oyun terapisi:Oyunlar çocukların neler hissettiklerinin fark etmelerini,neler  hissettiklerini ve düşündüklerini yani yaşantılarını bize aktarmalarını  sağlar.Çocukların dili oyun ve oyuncaklardır.Çocuklar yaşantılarını oyuncaklarla aracığıyla sembolize eder ve bize anlatmaya çalışırlar.Çocuk oynayarak problemlerine çözüm arar,problemlerin üstesinden gelmeye çalışır ve baş etme becerileri geliştirir.Oyun odasının sağladığı güvenli alan, çocuğa pozitif ve negatif her türlü yaşantıyı deneyimleme, bu sayede öğrenme ve beceri geliştirme imkanı sağlar.

    Oyun terapisi 2-12 yaş arası çocuklara uygulanan bir terapi çeşidi olmakla beraber çocuk merkezli oyun terapisi,bilişsel davranışçı oyun terapisi,deneyimsel oyun terapisi,kum terapisi,filial terapi gibi türleri bulunmaktadır.İçlerinden filial terapi diğerlerine göre farklılıklar içerir çünkü filial terapi de ebeveynlere çocuklarıyla evde çocuk merkezli oyun terapisi gerçekleştirme öğretilir ve bunu uygulamaları istenerek,ailenin çocuğun terapisti olması hedeflenir.Ailelerin ebeveynlik kabiliyetleri gelişirken öğrendiklerini tüm hayatlarına genelleme fırsatı bulurlar.

  • Aile Terapisi: Aile terapisi çocuk ve ergenlerin sahip oldukları problemlerin bireysel değil kişiler arası ilişkiler kaynaklı olduğu ve çocuğun kişilik özelliklerinin, gösterdiği problemli davranışların aile dinamiklerinden bağımsız değerlendirmemesi gerektiğini savunur.Aile arasındaki sözel ve duygusal iletişimin arttırılması,ailedeki rollerin belirlenip,dengelerin sağlanması ve problemlerin beraber çözümü üzerine odaklanılır.Boşanma,ölüm vb. konularda sıkça kullanılan bir yöntemdir.

  • Grup Terapisi: Çocuk ve ergenlerde  yalnızlık, içe kapanma ve sosyal ortamlardan kaçınma-aşırı utanma gibi psikolojik sorunların çözülmesi ve  çocuk ve ergenlerin sosyal beceriler edinmesi, toplumla olan iletişimlerinin güçlendirilmesini hedefleyen bir terapi türüdür.

  • Bireysel Terapi: Terapist  ve danışan(çocuk ya da ergen)  ilişkisinin birebir görüşmelerle gerçekleştirildiği ve sorunların farkına varılması ardından  çözümlendirilmeye çalışılmasını içeren terapi türüdür.

Psikoterapi sürecinize başlamak için TIME Psikoloji Merkezi’nden randevu alarak bizimle iletişime geçebilirsiniz. Seanslarımızda hem yüz-yüze hem de online seçenekleri bulunmaktadır.

Alanında uzman çocuk ve ergen terapistlerimizden bilgi almak için bizimle iletişeme geçebilirsiniz.

Bilgi almak için  0553-879-6196 

İletişime Geç